Te pieczarki faszerowane robi się 30 minut. Są idealne na przekąskę lub przystawkę
Pieczarki to smaczne grzyby, które są dostępne przez cały rok. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ja najczęściej robię z nich zupę, duszę je w śmietanie lub zapiekam z farszem. Ta ostatnia opcja jest idealna na przekąskę lub przystawkę. Takie grzybki zjada się z prawdziwą przyjemnością.
Jakie pieczarki wybrać do faszerowania?
Do faszerowania należy wybierać nieco większe pieczarki, tak by można było w nich zmieścić trochę farszu. Pieczarki należy oczyścić i usunąć z nich trzony. Nóżki pieczarek można dodać do farszu lub wykorzystać w innej potrawie, np. w zupie. Z pieczarek można zdjąć skórkę, dzięki czemu będą miały delikatniejszą strukturę.
Wybierając pieczarki do faszerowania warto zwrócić uwagę, by były jak najświeższe. Te charakteryzują się białą barwą bez przebarwień i obeschniętych fragmentów. O świeżości pieczarek dużo też powie nam ich aromat. Powinien być świeży, grzybowy, bez nieprzyjemnych woni.
Jak przygotować pieczarki faszerowane prostym nadzieniem?
Pieczarki przeznaczone do faszerowania można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy, łatwiejszy, polega na oczyszczeniu grzybów, napełnieniu ich kapeluszy farszem, a następnie ich upieczeniu. Tu trzeba się jednak liczyć z tym, że pieczarki mogą nieco wyschnąć w czasie pieczenia i nie będą zbyt soczyste. Dlatego ja wcześniej obsmażam je na maśle. Dzięki temu miękną i nabierają przyjemnego aromatu, a potem nie wymagają już długiego pieczenia. Sporządzenie zaś farszu z grzanek, orzechów i sera oraz nadzianie nimi kapeluszy zajmuje dosłownie chwilę.
Przepis: Pieczarki faszerowane orzechami i grzankami
Pieczarki faszerowane orzechami, grzankami i serem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 12 dużych pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 3 kromki pieczywa tostowego lub bułki
- 3 łyżki orzechów laskowych lub włoskich
- 100 g startej mozzarelli
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kapeluszyZ każdej pieczarki oderwij nóżkę. Kapelusze oczyść, możesz je obrać ze skórki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim posiekany czosnek. Dodaj pieczarki i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż nieco zmiękną. Oprósz solą i pieprzem.
- Przygotowanie farszuKromki pieczywa pokrój w małą kostkę, lekko zrumień i podsusz na patelni. Orzechy posiekaj, wymieszaj z grzankami i startym serem.
- Pieczenie pieczarekPieczarki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Do każdej nałóż mniej więcej łyżkę farszu. Pieczarki piecz ok. 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Przed podaniem posyp je posiekaną natką.
Pomysły na inne farsze do pieczarek
Farsz do pieczarek z grzanek, orzechów i sera jest jednym z najprostszych. Jednak grzyby te można napełnić też innymi nadzieniami. Dobrze sprawdzi się np. podduszony szpinak i starty ser, podduszone pieczarki wymieszane z grzankami i serem czy po prostu włożona w kapelusz pieczarki kostka sera mozzarella.